poniedziałek, 16 października 2017

Mrożenie dyni

MROŻENIE DYNI

Dynia jest warzywem typowo jesiennym, bogatym w witaminy i minerały takie jak cynk. Jest mało kaloryczna i zalecana w diecie cukrzyków a jej pestki mają korzystne działanie dla mężczyzn. 
Można z niej zrobić zupę, leczo, sos a nawet lasagne i spaghetti. Marynowana dynia urozmaici każde przyjęcie i może być wspaniałym dodatkiem do obiadu. Dania z dyni na słodko zachwycą najmłodszych a dynia w wersji wytrawnej zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Dlatego właśnie warto przyrządzać dynię jak najczęściej. A żeby cieszyć się jej smakiem przez cały rok, warto ją zamrozić.

Przygotowywanie dyni do mrożenia - krojenie

Najpierw oczywiście trzeba dynię umyć i pokroić. W tym celu trzeba ostrym nożem naciąć dynię u góry i przeciągnąć go w dół. to samo zrobić kawałek dalej. W ten sposób wytniemy z dyni takie cząstki:



Krojenie dyni
Cząstki te można podzielić na mniejsze, gdyż będzie je łatwiej obrać.
Gdy dynia jest już obrana i podzielona na mniejsze części można przystąpić do krojenia. 
Obrana i pokrojona dynia

 Dobrze jest pokroić dynię w różny sposób, by móc ją potem rozmaicie wykorzystać.
Do lasagne grubsze kawałki kroimy wzdłuż na cienkie plastry, widoczne na zdjęciu.

Krojenie dyni na lasagne
Dynię na leczo i zupę można pokroić w drobniejszą kostkę.

Pokrojona dynia na leczo i zupę

Dynię na "makaron" do spaghetti kroimy tak jak na lasagne a potem wzdłuż w cienkie paseczki.

Dynia jako makaron do spaghetti
Dynię do marynowania kroimy w większe kawałki. I oczywiście nie mrozimy tylko wkładamy do słoików :)

Dynia pokrojona do marynowania

Mrożenie dyni - pakowanie w woreczki

Do mrożenia dyni najlepiej nadają się woreczki foliowe. 
Wystarczy w nie włożyć pokrojone kawałki i podpisać. 
Dobrze jest, by paczuszki były różnej wielkości, bo przecież na zupę potrzeba więcej dyni a do leczo już trochę mniej.

Dynia w woreczkach foliowych do mrożenia
Można też zamrozić dynię najpierw na tacach a potem dopiero przełożyć do woreczków. W ten sposób się nie sklei. Jest to ważne np. dla dyni na lasagne (patrz kilka zdjęć wyżej).

Pestki dyni

Przy krojeniu dyni zostaje dużo pestek. Warto poświęcić trochę czasu i je wydobyć z miąższu (zatrudnienie dzieci do tego zadania będzie dobrym pomysłem). Pestki są bardzo zdrowe i smaczne!
Nadają się też jako materiał na wysiew dyni w warzywniku w następnym sezonie.
Aby je zjeść, wystarczy wysuszyć na talerzu (można je wcześniej umyć, byle nie moczyć za długo). Mają o wiele lepszy smak niż te ze sklepu!
Pestki dyni do przechowania trzeba wysuszyć dłużej, by nie spleśniały w pojemniku.


Pestki dyni




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz