środa, 21 marca 2018

Imbir - uprawa

Korzeń imbiru

 Imbir - wartościowy korzeń

Korzeń imbiru ma wiele właściwości. Pomaga między innymi na przeziębienia, problemy z trawieniem i krążeniem, astmę lub bolące stawy. 
Jest też przyprawą wykorzystywaną w przyrządzaniu napojów a jego ostry smak podnosi jakość pikantnych potraw. Do tego świeży korzeń ma piękny cytrynowy zapach.

Dlaczego warto uprawiać imbir

Imbir jest ostatnio coraz bardziej cenioną rośliną. Jego dostępność wzrasta, pojawia się nawet w mniejszych sklepach. Niestety, jego cena jest wciąż dość wysoka a jakość nie zawsze do niej adekwatna. Poza tym, nie zawsze wiadomo skąd pochodzi i jak został wyprodukowany.
Dlatego watro spróbować samemu wyhodować tą roślinę. Jeśli dołożymy starań, będziemy mieli pewność, że mamy produkt ekologiczny i zdrowy. Poza tym, z małego kawałka imbiru można uzyskać dość spory plon a jego uprawa jest łatwa, więc zaoszczędzimy.

W donicy czy w gruncie?

Większość artykułów na temat uprawy imbiru, jakie można znaleźć w sieci mówi o uprawie doniczkowej na tarasie lub w domu. Rzeczywiście, jest taka możliwość i wielu osobom to się udało.
Jednak chciałam zwrócić uwagę, że imbir można też uprawiać w gruncie. Dowodem na to jest na przykład filmik z youtube pana Adolfa Kudlińskiego, na którym widać dość pokaźną uprawę imbiru z jednego kawałka kłącza. Filmik pochodzi z dnia 10 marca a widoczne na nim rośliny puściły już młode pędy, co wskazuje na zimowanie w gruncie. Uprawa imbiru może być zatem wielosezonowa a nawet wieloletnia.
I taką właśnie uprawę postanowiłam założyć.

Imbir - rozsada

Słyszał ktoś o rozsadzie imbiru? Sadzonki podobno można dostać w niektórych sklepach ogrodniczych, choć ja na ie jeszcze nie trafiłam (chyba prędzej znajdziemy je w internecie). Postanowiłam za to zrobić je sama.
Do tego celu użyłam korzenia średnio świeżego, trzymanego wcześniej w lodówce. Niektóre źródła podają, że należy wybrać świeże, jędrne kawałki i wysuszyć je lekko trzymając dzień lub dwa na wierzchu.

Dzielenie korzenia

Korzeń trzeba podzielić na mniejsze części. Jak bardzo mniejsze, to trudno stwierdzić. Niektórzy robią plasterki a inni wsadzają do ziemi prawie całe. Według mnie ważne jest, by w każdym takim kawałku znajdowało się żywe oczko, z którego wyrośnie później pęd. 



Podzielony na kawałki korzeń imbiru

Sadzenie korzenia

Tak podzielony korzeń wsadziłam do donicy wypełnionej ziemią torfową. Tak mniej więcej po pięć kawałków do jednej. Sadzonki można przykryć cienką warstwą ziemi
Nie zastanawiałam się zbytnio nad rodzajem podłoża, bo i tak planuję przesadzić rośliny do gruntu. Zadbałam tylko o odpowiednią warstwę drenującą, bo zbyt mokra ziemia w przypadku imbiru może się skończyć zgniciem korzeni.
Jeśli chodzi o donice - do dłuższej w nich uprawy warto wybrać niezbyt głębokie, ale za to szerokie pojemniki. Imbir rośnie bowiem wszerz i prawie na wierzchu, co bardzo dobrze widać na filmiku pana Kudlińskiego.




Donica z imbirem




Donica z imbirem

Nawożenie

Jedyny nawóz, jaki zastosowałam to rozdrobnione skorupki jajek. Ale myślę, że i bez tego imbir dałby radę.

Nawożenie imbiru

Podlewanie

Jak już wspomniałam, podlewać należy z umiarem tak, by ziemia nie była mokra, ale wilgotna.
I gotowe!

Gotowe donice z imbirem


Jak długo rośnie imbir

A teraz - czekanie. Cierpliwe, bo pierwsze oznaki życia imbir może dać dopiero nawet po miesiącu. Potwierdzam, okazałam niecierpliwość, bo wcześniej wsadziłam do wolnej małej doniczki trzy kawałeczki i myślałam, że nic z tego nie wyszło. Odkopałam przy okazji sadzenia świeżego imbiru opisanego powyżej i zobaczcie - żyje!



Imbir po miesiącu
Widoczne znaki życia
Kawałki korzeni wyraźnie spęczniały i zaczęły puszczać pędy. Sadzonki się przyjęły. Dołożyłam je do tamtych posadzonych później.
Będzie uprawa! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz