niedziela, 4 lutego 2018

Skorupki jajek - cenny nawóz

Skorupki jajek - cenny nawóz 

Jajko - nawóz doskonały
Czy Wy zbieracie skorupki od jajek?
Ja na początku wywalałam z innymi odpadami kuchennymi prosto na kompost. 
Ale potem obrałam metodę trochę bardziej pracochłonną. Mianowicie suszę je i rozdrabniam i mam z tego gotowy nawóz w proszku.

Jak przygotować nawóz ze skorupek

Po każdym użyciu jajka, skorupkę myję i odkładam na talerzyk do wyschnięcia. No dobra, przyznam się, nie zawsze myję😉
Można używać skorupek z jajek surowych i gotowanych (jeśli nie posoliłam wody do gotowania, mogę też jej użyć jako nawozu - zawiera mikroelementy ze skorupek).
Wyschnięte skorupki wkładam do zakręcanego płaskiego pudełka i rozgniatam tłuczkiem do kartofli. Znakomicie działa na nerwy 😆 
Potem zakręcam i gotowe.
Jeśli będziecie sumiennie myć i dobrze suszyć to nie powinno śmierdzieć.
Nawóz ze skorupek

Do czego użyć nawozu ze skorupek

Do pomidorów,  ogórków i innych warzyw o wysokich wymaganiach: przy sadzeniu wsypać do dołka - pomysł znalazłam tutaj u Joanny z Ogrodniczej obsesji
Także do wapnowania ziemi przed uprawą fasoli.
Oraz ogólnie do poprawiania jakości gleby i nawożenia sezonowego przez podsypywania pod rośliny. 
Również do roślin doniczkowych, tych które nie lubią kwaśnej ziemi (nie do cytrusów!).
Uwaga - skorupek nie używa się do ogrodowych azalii, różaneczników, hortensji i innych kwasolubnych.

Skorupki jajek - właściwości

Wiadomo, że zawierają dużo wapnia, cynku, żelaza, krzemu, fluoru i siarki. Mają więc wszystko, co potrzebne w ogrodzie. Jest to tani i ogólnodostępny nawóz. A najlepszy wtedy, gdy jajka pochodzą z ekologicznego chowu.

Skorupki - do czego jeszcze

Skorupek można używać jeszcze:
- do podkarmienia kompostu
- jako nawóz płynny, ale uwaga bo cuchnie i nie może być przetrzymywany za długo w butelce (siarka robi swoje...)
- jako ochronę przed ślimakami (podsypać grubą warstwą narażone na atak rośliny a ślimaki nie przejdą)
- jako pokarm dla... kur
- jako źródło witamin i minerałów dla... ludzi (spożywać można umiarkowane ilości - 1 gram dziennie suchych sproszkowanych skorupek, ewentualnie jako napój "kieliszkowy" z dodatkiem cytryny).
Macie jeszcze jakieś pomysły na wykorzystanie skorupek w ogrodzie lub kuchni?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz