sobota, 21 października 2017

Dynia marynowana z papryczką chili

Dynia marynowana z chili

Dynia marynowana

Jesienią zbiory dyni są naprawdę obfite. Co zrobić z tym warzywem w kuchni? Oprócz dań obiadowych, dynia nadaje się też na przekąskę lub jako dodatek, np. do grilla. 
Polecam wiec dynię marynowaną.

Składniki 

- oczywiście dynia, pokrojona w grubsze kawałki (zobacz tutaj); przepis jest na około 2 kg dyni, ale jak zrobi się za dużo zalewy można ją wykorzystać np. na marynowaną cebulkę czy marynowaną sałatkę z cukinią;
- ewentualnie papryczki chili.

Na zalewę

- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 litr wody 
- kilka goździków lub ziaren ziela angielskiego (ja używam ziaren, bo zawsze je mam w kuchni).

Przygotowanie 

1. Gotujemy zalewę używając 1 litra wody, pół szklanki cukru, pół szklanki octu i ziela.
2. Do gotującej się zalewy wkładamy pokrojoną dynię. Na małym gazie gotujemy aż zrobi się odrobinę miękka tak, że można będzie wbić widelec. Uwaga, żeby nie rozgotować! 
3. Wyciągamy dynię,  przestudzamy i wkładamy do czystych słoików, ciasno układając, ale nie zgniatając. Jeśli lubimy na ostro, dodajemy do kilku po papryczce chili. 
4. Do zalewy dodajemy resztę cukru i octu, za gotujemy. 
5. Zalewamy słoiki z dynią, zakręcamy. 
6. Pasteryzujemy około 15 minut, albo mniej jeśli dynia zrobiła się zbyt miękka. 

Smacznego!

Polecam artykuł o mrożeniu dyni.


Dynia marynowana 

Dynia marynowana z zielem angielskim 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz